(OP)voeding voor de ziel – twee voordrachten

Geprikt op

Deel dit bericht via

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
(OP)voeding voor de ziel – twee voordrachten

De werkgroep vorming van onze school is blij jullie dit jaar nog te mogen uitnodigen voor twee voordrachten (zie info onder). De vzw oudervereniging organiseert deze voordrachten al “culturele activiteit” in de verwarmde tent op de speelplaats van de onderbouw, conform aan de op dat moment geldende maatregelen. Dat betekent dat de plaatsen beperkt zijn tot 25 deelnemers.

De inschrijvingen lopen ondertussen al een week, er zijn nog enkele plaatsjes vrij, dus schrijf snel in via email: oudervereniging@steinerschoolaalst.be.

De inschrijving is definitief na het storten van een vrije bijdrage op het rekeningnummer: VZW Mantelgroep – BE69 0351 7996 7878 met vermelding “voordracht dr Luc Vandecasteele” of “voordracht dr. Nicola De Cono”.

We kijken ernaar uit jullie daar te mogen ontmoeten in levende lijve!

Lezing 1: Dr. Luc Vandecasteele: “Steinerpedagogie: op weg naar een holistische blik op het kind” – woensdag 26 mei om 20u

“Als mensen dragen we meerdere laagjes in ons. We hebben een lichaam; en dat zit vol ingewikkelde levensprocessen. We hebben een innerlijk – met een oud woord: een ziel. En we zijn een persoonlijk “iemand”, waar we “ik” tegen zeggen. Deze 4 lagen noemen we in de steinerpedagogie het “vierledige mensbeeld”. Daarnaast werken we ook vanuit het “drieledige mensbeeld”, want we hebben gedachten, gevoelens, en de mogelijkheid om te handelen. 

Bij het opgroeiende kind is dit alles niet van meet af aan kant en klaar. Het is in ontwikkeling, stap voor stap, fase voor fase. Het kind is niet zomaar een volwassene in het klein. Bij die groei is het ritme van 7 jaren van groot belang. Dat proberen we in de steinerpedagogie steeds beter te leren zien en te respecteren, tot in het leerplan.

In deze voordracht (met vragen en gesprek nadien) zal hierover een inleidende schets gegeven worden.” 

Lezing 2: Dr. Nicola De Cono: “Buiten zijn, bewegen, slaap en spel als helpers in de ontwikkeling van het kind” dinsdag 22 juni 20u

“Opvoeding lijkt op een veld met moeilijke keuzes: co-sleeping of eigen kamer, borstvoeding of kunstvoeding, fruitpap of Rapley?

Gelukkig is opvoeding niet zo moeilijk, kinderen hebben namelijk helpers in hun ontwikkeling zoals bewegen, buitenzijn, spel en slaap. Hoe kunnen we deze helpers meenemen in de begeleiding van kinderen in de eerste jaren?”

Media & links

(c)2021 Steinerschool Michaëli Aalst – Privacybeleid

Web design: Schooly (een realisatie van The Buzz Company)